Tuesday, April 7, 2009

Gua Tempurung, Perak (05/04/09)



Ahad (05/04/09) aku g Gua Tempurung, Perak...aku tak pernah jejak kaki pun ke gua ni...sebelum ni aku langsung tatau kewujudan gua ni..hehehe...mule2 nak pergi 5 org tp ade hal masing2..so pergi berempat saje: Nazim, aku, Najib n Kak Lin ( tu pun kak Lin ikot..kalo tak ber3). Kami bertolak lebih kurang pukul 6 ptg pd hari Sabtu...bermlam di rumah Najib kat Tronoh..

Hari Ahad tu kami bertolak lebih kurang pukul 9 pg kot..hehehe tak ingat la..lepas makan cekodok udang mak Najib buat..sedap! sampai sane terus register. Kami ambil package 3 jam punye! RM 22 seorg..gementar pon ade..tp sebab aku ade xprience masuk gua telinga mase kat Taman Negara dulu..jd terubat skit la rase gementar tu...so kami pon tunggu berpuluh minit gak la sebab nak kene buat group..akhirnya kami berjaya join group org ...hahaha! dr dulu (Taman Negara) menumpang group org...ade 2 org singaporian.

Masuk je aku sudah mengkagumi kejadian Tuhan...wah sgt cantik ok! Gua Tempurung adalah gua batu kapur yang berumur 270 million tahun! aku bayangkan gua yang sempit...tp pd permulaannya die amat luas dan tinggi..tu belom sampai part sempit beb! hehehe Mula-mule kami kene lalu atas jambatan...ok lagi la kan..cume semput skit bile naik tangga tu. pastu kami dah mula tidak dibantu oleh tangga lagi..kene jalan atas jalan biase...sudah mula cuak! kene panjat ...kene gelongsor... jalan tu sgt la licin..aku tak bape confident sebab tapak kasut aku dah haus..tp ku redahkan jua...

Bila satu seksaan terlepas aku tersengeh gumbira..ye la dlm tu gelap..kang aku jatoh ke bwh cam ne :( takot gak kan?? dr menyusuri tempat yg kering sampai la basah... dalam gua tu ade kristal katenye..aku nengok la..ooo macam tu rupe kristal yg tak matang lagi. Last skali kami tibe kat last point..patah balik dengan menyusuri tempat berair lak...kene merangkak,meniarap..mcm berurut lak aku dlm air tu...sgt menguji mental aku ok! tibe ade part gelongsor...aku takot! last last kene gelongsor gak! akhirnya aku berjaya setelah di sambut oleh jejaka2..hahaha! ntah sape sape tahan akunye kaki...sampai je pelok kak Lin..Kak Lin! By berjaya! hahaha lawak je..Kak Lin lak kene pelok...

Pastu part turun lubang kecik tu. sgt best! korang patut mencube! Dalam gue tu kene hati2 skit ade batu kat atas kepala..kang weng plak bile terlanggar..so far kiteorg semua ok..takde yg luke atau semput pon..keseluruhan aku sangat puas hati!

Kalo korang nak pergi bwk la baju stanby..sure lenjut (betol ke aku eja?)punya..balik tu jumpe kambing..hahaha! lagi la aku suke..rase nak turun pelok je! hehehe...

Balik tu lepak umah Najib lagi..mak die msk..ade ikan terubuk,petai n buah kerdas! wau! fav aku...so layan sampai kenyang!


p/s: lepas ni nak g mane?? tunggu!!!



Cik By

3 comments:

Anonymous said...

perggggg terkezut aku ko g sane ..caiyok tp aku suke bace ayat ko "jalan tu sgt la licin" nape ek rase semacam je ayat tu wakokokoko cube ko hayati skit - eyrulz

ByZura said...

bengong...licin sebab die gua batu kapor..huhuhu..paham2 je la..ko jgn maksud lain

Lynda said...

EYRULZ-WAH..DIA PUN ADA BLOG KE?HEHE