Friday, September 25, 2009

Laksa lemak idaman kalbu..

Disebabkan sekarang ramai yang dah start buat openhouse. Meh sini aku ngajo buat laksa lemak. Rupanya sangat senang ok!


Bahan A:
- Laksa (kering atau yang dah siap cuma celur je).

Bahan B :
- Kacang panjang
- Kacang botol
- Timun
- Pucuk gajus
- Kubis
- Daun selasih
- Bunga kantan
- Daun ulam raja
- Pucuk pegaga
- Taugeh
(sebenarnya Bahan B ni, ikut selera korang nak letak ulam apa..)


Bahan C :
- 10 ekor Ikan kembung (direbus)
- halia (sehiris)
- bawang merah besar (3 biji)
- lada hitam (satu sudu)
- santan (sebiji kelapa)


Bahan D :
- Cili merah (3 biji)
- Cili api (4 biji)
- Belacan
- Gula (sudu kecil)
(ikut citarasa nak letak cili berapa banyak)

Cara-cara :

1. Celurkan laksa kering tadi selama 5-10 minit.

2. Ambil isi ikan yang di rebus tadi. Tumbuk bersama halia, bawang merah dan lada hitam (kalau nak blander pon boleh). Masukkan semua ke dalam santan. Kacau sampai sebati. Masak di atas dapur sehingga mendidih (kacau pelahan-pelahan). Letak garam secukup rasa.

3. Hiris ulam-ulaman.

4. Tumbuk cili besar, cili api, belacan dan gula. Tumbuk sehingga lumat.

5. Siap! Sudah boleh dihidang!!

Slurpp!!!

* kalau ikut style Terengganu kuah tu tak di masak atas dapur..kacau semua bahan dan terus makan.

* resipi ni untuk satu kampit laksa :D

resipi drpd mak, oleh;

Cik By



3 comments:

Miss Moon said...

yer ek cik by ...moon masak je kuah nih ...ada org tak masak ke

CiK By said...

ye ade...belah Trg moon..Nenek buat yang tak masak :P

Miss Moon said...

oooooooooo baru moon tahu ekekekek . moon pun org trg , nanti moon tanya kan my auntie kat sana cam na nak wat yg tak masak . tingin gaks nak blaja