Wednesday, October 27, 2010

Buat sendiri pamendar ball kamu!

OK ni project DIY untuk majlis bertunang haritu. Sesiapa yang bertanyakan step nak buat pamendar ball. Meh sini nak ajar....



Langkah Pertama :

Lipat tisu paper senada seirama (sama banyak lipatannya).


Langkah kedua :

Ikut koranglah nak guna mug ke hape. Aku guna gelas plastik untuk tekap .


Langkah ketiga :

Lakarkan bentuk bulat mengikut size muka gelas/mug.


Langkah keempat :

Potong mengikut ukuran bulat tadi.


Langkah kelima :

Dah potong. Masukkan besi bunga di tengah-tengah dan bentukkan kertas tersebut. Aku tak sempat nak snap sebab mak aku dah bising, tonggang tonggek ambil gambar =D. Macam pro sangat katanya! Hahaha.


updated - Langkah keenam :

Bentukkan jadi macam ni. Seakan bunga carnation.



Langkah Ketujuh :

Susun jadi macam ni. Bebola dia boleh beli kat Sin Yin, Semua house.


Selamat mencuba!!

.:. By .:.

10 comments:

littlehumblelynn said...

as usual selalu ketinggalan..benda alah nih letak kat mana by?pelamin yek??cantik & nampak mudah gak..cume mesti nak guna banyak kan?

Bai said...

Kak Lynn : =D

pelamin boleh, hiasan pun boleh... ikut citarasa sendiri...

mudah je... banyak tu kena ikut besar mana ball tu kak.

SuZiE said...

bebola tu span ke ape? idea best utk my SIL pye wedding nxt year. tpkan part bentukkan kertas tu xbrape clear la..tisu paper tu jenis tisu yg cmne? ke pakai kertas yg org buat bunga tuh? ishh mcm byk jer nk ty..

Bai said...

SuZiE : bukan span...erm jenis apa eik..warna putih mcm polisterin. ko pergi je sin yin..

bentuk? tu senang je..meh blaja =D.


tisu paper tu ko pergi kedai buku atau sin yin tu pun ada jual..

ThumBelina said...

teringin nk diy sndiri gk bnda alah ni,tp xkretip...aja la step antara step lima ke enam tu...sbb xde gmbor..tetiba je dh jd pomander bol yg cntik...i bdak br blaja...hehehe

Lady of Leisure said...

huwaaa sangat cantikkkk.. nak jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...

blog-tips-kurus said...

Saye geledah Jln TAR (Nov last year) utk cari that magic ball. Hasilnya x jumpe pon! Sold-out or nak suh kita beli bunga ready made buna depa kot...:(

Bai said...

ThumBelina : Dah dah. dah updated...u letak besi bunga kat tengah. then bentukkan dia mcm langkah ke-enam tu k...

Bai said...

Lady of Leisure : nak buat ke nak yang By punya...? hihihihi

Bai said...

blog-tips-kurus : dah pergi Sin Yin, Semua house Jalan TAR tak? Ada je selalu... u try pergi situ.