Wednesday, February 9, 2011

Jering.

Mungkin ada orang dah loya-loya tekak bila sebut jering kan? My BIL cakap, siapa makan jering, petai or whatever yang busuk..dia cakap orang tu busuk hati. Hahaha. Sampai macam tu sekali benci.


Tapi, aku sekeluarga memang suka makan ulam. Lagi busuk, lagi lemak..lagi rasa sedap :D.


Tapi, kalau buang air kecil atau besar memang jahanam bau dia. Hahaha.Kan? Ni cerita pasal jering nak bagi tips sikit untuk sedapkan rasa jering dan meningkatkan kerangupannya! Haaa. Nak tahu?


Kitaorang satu family memang suka jering tua. Tak main la muda. Tak power gitu. Hahaha


Untuk jering tua kan, aku suka yang ditanam dalam pasir... Tunggu seminggu ambil dan bersihkan. Pastu hiris halus-halus. Mak ai rangup dia..kruk krakkk. Lemak dia jangan cakap lah.


Lagi satu. Lepas hiris atau bersihkan jangan lupa rendam dalam air. Tu salah satu untuk mengekalkan kerangupan.



Jering yang ditanam dalam pasir ni, memang sedap dibuat sambal jering! Tapi, aku tak suka jering yang diketuk dan diletakkan dalam masak tempoyak ikan phatin. Habis jahanam rasa ikan phatin tu, tahu?


Tetiba teringat jering rebus makan dengan kelapa parut dan gula.


saya penggemar ulam;
.:. By .:.

2 comments:

SheLLy said...

atr petai n jering...aku leh kunyah petai..jering x reti2 lai...tp tu la...lpas makan harusla ke toilet...masalah dunia bau toilet tu xtahu nk elak cmne..haihh

Byzura Mj (By) said...

SheLLy : mana boleh elak. hahaha.

neway jering sedap kalau yg tua dan ditanam dalam pasir!=D