Friday, July 1, 2011

Perubahan hormon lepas berkahwin?

Orang cakap kalau lepas berkahwin, hormon kita akan berubah kan? Tak banyak sikit. 2 minggu lepas, aku dah rasa perubahan itu. Yang mana(yang mana ok! Macam ayat karangan kan) benda-benda yang tak pernah aku rasa, aku rasa.


Tak pernah aku rasa loya macam tu sekali. Sekali lengkap dengan pening, seram sejuk. Lepas itu sekarang, malam je aku rasa sengal belakang betis. Ngalah orang mengandung 9 bulan.


Lepas tu, rasa kembung kat bawah perut. Kadang-kadang ok, kadang-kadang kempis je bahagian tu. Nak kata keluar ikut kentut tak pulak. Dia kempis sendiri. Muahaha. Lawak pulak. Dah aku rasa macam belon badan aku ni.


Perubahan badan? adalah sikit :p. Tipulah kalau takde. Tapi tak tahulah perasan sendiri. Sebab, tengok cermin macam dah demokkk. Lain-lain part rahsia. Hahaha.


Lepas tu ni lagi satu hal.. Perubahan ntah hape-hape. Dulu aku cengeng juga. Tapi sekarang lagi lah, kejap-kejap sensitif.


Adalah malam tu kan,ada orang ketuk pintu rumah aku. Ketuk pukul 12 malam. Gerak wak, wak tak layan. Aku takut pencuri je. Lepas tu, wak suruh aku tidur.. tak ada apa apa esok kita check tanya orang tu k. Ye orang itu adalah jiran sendiri. Tetiba aku nangis cakap TAKUTTT TAKUTTT.. tak gila namanya?


Esokkan tengok rupanya lampu kereta wak tak tutup -__-". Sia-sia haku nangis.



Makan banyak pun lagi satu hal. Ya ampun, kejap makan kejap makan. Dan last, suka sangat warna biru. Nampak je rasa nak beli (rasa je la).


Warna pink? Dah tak lalu. Korang ada ke dengar perubahan hormon macam ni?? Ke aku ngade-ngade? :P






14 comments:

aDieyZa said...

mmg byk perubahan lps kahwin.. bersiap sedia utk perubahan yg lbh banyak di masa hadapan.. hihihi..

ntah2 perubahan hormon sbb ada "si comel" dalam perut kot.. siapa tau kan rezeki dr Allah tu..

Byzura Mj (By) said...

aDieyZa : hahahaha

si comel? Alhamdulillah.. saya terima je :D

CikNaa said...

part rasa kembung kat bawah perut, ciknaa pn same tau.. dlm masa seminggu 2 pas kawen tu kerap je rase.. snsitif tu bole la~ aka saje je nak manje2 ngan suami.. ngeh3..

mrs.spicy said...

along aku perubahan mcm tu lepas pregnant. tapi period. so macam xpregnant. bila pregnant cek2 baby dia tuh memang bunting pelamin. period lepas kahwin tu maybe pendarahan kut. so memang tanda2 pregnant la.

dengan kata lain....

gi buat pregnancy test weh!

hahahaha

aNis LeMoN aBu said...

memang ada kot. part semangat makan & b+ demokk tu sama! xsuka *kata xsuka tapi kepala da pk nak makan ape japgi. haha*

tu xcampur sakit sini, sengal sana.

pendek kata. memang camni kot pas kawen. ah, xpela. janji hepi! kan, by? ;)

Byzura Mj (By) said...

CikNaa: hahahaha kan! ngengade sungguh! CikNaa ada isi ke belum?

Byzura Mj (By) said...

mrs.spicy: nggahhhh! Nanti lah aku tunggu next period boleh? :D

Byzura Mj (By) said...

aNis LeMoN aBu : eah? Anis ada isi ke tak?

tu la janji hapiiii!makan tetap makan! hahaha

yana aka heart^bee said...

betul la..ingat prsn sy sorang je..

pas kahwin selera mkn tambah2+rs kembung bwh perut (yg mcm period tu)+demam olok2 n mcm2 lg la.. hihi

chenta nana said...

wah... hahaha.. tenkiu sharing.. comel je u ni.. salam kenal dari nana ya...

Byzura Mj (By) said...

yana aka heart^bee : ha kan? By ingat dulu pun sorang je rasa macam tu :P

Byzura Mj (By) said...

chenta nana : ok welcome. sharing is caring :D

CikNaa said...

hehe. bl lagi nak manje2. hehe. ciknaa belom lg ada lg la by.. tggu next period. tp tak brharap sgt sbb kami PJJ.. hehe.

Byzura Mj (By) said...

CikNaa : by pun belum ada lagi :D