Wednesday, October 12, 2011

Mama to be, insyaAllah. Doakan ya ;)

Salam dan hai korang!!!


Harini just nak share macam mana aku dapat berita aku akan jadi mama! Nanti baby dah besar dah pandai membaca, aku suruh dia baca blog aku. Senang. Biar dia tahu betapa gembira dan bersyukurnya mama dia ni tahu akan kelahiran dia tak lama lagi(heh macam dah dekat due plak :P). InsyaAllah, kalau dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki... kita akan berjumpa ya baby!


Tanggal 1.8.2011 (iaitu jatuhnya hari pertama puasa) En P aku tak datang lagi. Ok cool lagi. Bersemangat berpuasa. Lepas tu, hari keenam berpuasa, En P tak datang-datang juga. Eh dah lewat banyak hari ni! Selalunya 28hb macam tu. So aku decide nak buat pregnancy test (beli yang murah je sebab takut nanti hampa).


Hari ketujuh berpuasa, masa tu nak bangun sahur. Aku teringat nak buat pregnancy test. Ambil dan test! Masa tu dup dap dup dap nak tengok result. Sekali tak sampai beberapa saat, kelihatan +ve dengan jelas!!! Masa tu cebek-cebek nak nangis. Terharu. Dalam pada tu leleh gak airmata aku.


Sapu air mata. Terus kejutkan wak Ajim. Masa tu dia tengah tidur.. " Yang ... I dah test...positif yang...."


Lalok lagi.



Lepas tu wak Ajim tanya, "ye ke yang??"



Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!



Dia jawab Alhamdulillah rezeki bulan puasa. Tapi, sambung lalok tidur :(.



*Tapi aku pun masih percaya tak percaya*



Then, masa sahur... berbincang. Aku nak check kat poliklinik kat rumah aku. Masa tu aku ambil mc kot. Lupa dah :P



Pergi, doktor tu just tanya.. "awak dah test ke?Kalau dah betullah tu... InsyaAllah awak akan jadi ibu"


Tu je?? *blur*



Then, wak tanya aku.. I jadi ayah ke yang... ?? Dengan perasaan was-was aku cakap ye kot. Huhuhu. Aku cakap dekat wak, aku pergi kerja esok.. aku test dekat office aku plak.



Esokkan, bila dah sampai office.. aku pergi checkup. Doktor kasi pregnancy test lagi sekali. Positif! Then dia cakap congrats! Aku bagi tahu wak.. wak punyalah gembira. Lepas tu, check-check tak buat scan plak. Kawan aku semua ada scan untuk tahu condition baby. Dah pulak kan?? Was-was lagik! Hahahaha.



Then, tanggal 11.9 tak silap, pergi jumpa gynae kat UMRA.. Ha masa tu gynae scan.. nampak ni...












Baby dah 5 weeks dalam perut. Nampak tanda merah dan + + tu? Ha tu dia bukti untuk mama!



Dan sekarang, baby dah 3 bulan+ dalam perut mama ni :)


Nak nangis lagik! Syukur pada Allah kerana memberi hadiah ini di bulan yang penuh rahmat, bulan Ramadhan. Semoga baby sihat dan dapat berjumpa mama dan abah suatu hari nanti. InsyaAllah.




:)) Sekian.

14 comments:

Liyana said...

amin..seronok nye.. doakan utk kite jgk :)

Fariza said...

alhamdulillah. jaga diri ok :)

iedayah said...

congrates by..bl la turn i..=p

as ♥ Leenda said...

Alhamdulillah..selamat mengharungi saat2 indah preggy ni yer..:)

Byzura Mj (By) said...

Liyana : insyaAllah Liyana pun ada rezeki nanti. amin

Byzura Mj (By) said...

Fariza : terima kasih :)

Byzura Mj (By) said...

iedayah : insyaAllah. ada rezeki nanti k. amin

Byzura Mj (By) said...

as ♥ Leenda : insyaAllah. amin :). Thanks

littlehumblelynn said...

by

mama to be,

kena makan yang berkhasiat
minum susu jgn malas..nanti kaki cramp jangan salahkan baby..hehehe
jangan suke merajuk,marah2 nanti baby stress kat dlm
kena banyak relax
kena banyak mengaji'
kena banyak membaca
yang penting enjoy this pregnancy term

best mgdg ni
lagi best bila dia dah start kick boxing dlm tuh

take care by :-)

Byzura Mj (By) said...

littlehumblelynn : insyaAllah kak! tu la ramai ckp time kick boxing tu best!


Thanks tau! Hugs

fatihiah said...

congrates! bila due? macam lebih kurang je usia baby kita neh ;)

choclairissa @ intan said...

bestnye bace u dear..doakan i jgk k..nak rase best cm u jugak..

congrats n take care :)

Mak Ngah, also Mama Zen to be said...

tahniah..sama la kita..rezki ramadahan..sudah 3bulan 2 minggu..salam kenal.. ;-)

.::WaNiE::. said...

eiii ketinggalan lama sangat aku ni

tahniah by !