Monday, March 5, 2012

35 weeks +.

Salam!

Mesti ramai ingat aku dah bersalin. Eh eh belum! Esok ada bsp, untuk lanjutan checkup kencing manis. Then, hari Rabu nanti jumpa pakar untuk checkup. Hurrmm maybe masa tu aku akan tahu keputusan doktor. Mungkin kena deliver awal atas sebab-sebab masalah yang aku alami.


Ermm takpalah, aku dah setmind supaya aku ready untuk semua itu. Apa-apa keputusan pakar aku terima, janji anak dalam kandungan ini sihat dan sempurna. Itu yang penting.


Oh alang-alang dah bercerita kan, meh kita cerita pasal persiapan :D. Semuanya sudah lengkap aku rasa. Cuma pengepam je aku tak beli lagi..Takpa lah tu masa pantang pun boleh cari kan? Haritu dah jumpa, tapi tak tahu macam mana kegunaan..mana yang bagus. Huhuhu. Siapa leh terangkan? :D. Kakak aku langsung tak pakai ngepam-ngepam ni..aku je gediks :P


Baju? Weekend haritu tambah lagi :D. Geram kot tengok baju budak. Lepas tu, minyak untuk baby pun dah beli. Aku prefer minyak telon. Bila baukan, sure aku rasa excited je nak pegang anak semua.. Hahaha.Bestkan bau minyak telon tu. Rasa macam nak letak kat ruang tamu rumah.. Biar bau macam bau ada baby.. Hahahaha hover!


Boleh dikatakan dah lengkap lah. Aku buat persiapan ala kadar je. Sebab baby kan cepat membesar. Then, last sekali..barang yang jumpa dan happy sekali waktu  (tengok wak bayar) beli adalah! Benda ini....







Yeay! Just standby takut susu aku tak kluo. Hahahaha. Comel kan botol tommee tippee ni? Aku beli sebab ada kawan wak suggestkan. Botol ni, adalah menyerupai sebiji tetek bentuk buah dada kita :D. So rembat!




Oklah sampai di sini sahaja. Nanti-nanti ketemu lagi k ;)



9 comments:

UyaRayza said...

suke tgk org buat persiapan smbut org baru hehehe..seronokkkkkkk

LoVEaQshA said...

nak tny minyak telon tue sm ke ngn mnyk yuyi?pwh yuyi len telon pn len?
cnfiusla sb mnyk2 nie xbli lg..
terima kasih kerna mbntu..^__^

Byzura Mj (By) said...

UyaRayza; seronok tapi nebes! :P

Byzura Mj (By) said...

LoVEaQshA : sama je.. tp lagi suka minyak telon :).... hehehehe. lainnya, minyak telon melayu buat, yuyi cina buat. hehe

Anonymous said...

Happy sangat tengak u beriya-iya nak sambut kehadiran bayi macam i dulu waktu sambut anak pertama. Niatkan dalam hati u nak susukan bayi yer jangan risau kerana mula2 susu agak berkurangan kerana ia akan bertambah mengikut keperluan bayi, kalau u ada baget lebih u beli laa medela freestyle memang best..

EiDa_wAn!e said...

just nak share info . pengalaman memandang akak2 yg da bersalin 1st baby .. elok ader pam tu . especially anda adalah seorang wanita yg bekerjaya . after da abis pantang , than u da masuk keja balik , baby takkan ada kat samping u .. so its good utk pam susu . kalu u biar sampai balik umah lagi , baru nak bg baby isap , u pnyer breast da sakit .. pastu licking ... pam kat tmpt kerja , simpan dlm peti sejuk , bhgian freezer .. tak silap susu boleh thn smp 2 bulan . balik , just panaskan sikit , then boley bagi bby minum :)

SuZiE said...

nk citer pasal breast pump mcm2 ade kat pasaran.. ikut selesa, budget & bergred hospital.. ade yg manual elektrik... tp kene blaja jugak teknik megepam.. mcm2 teknik ade.. after 2weeks deliver ko dah bole buat stok susu sb dlm pantang septtnyer susu banyak... make sure tekni demand vs supply d amal kan.. By... jgn fikir -ve pasal susu xkluar.. must be +ve!! susu ade!! sejam yg pertama adalah kritikal utk stimulate breast utk hasilkan susu.. lepas deliver susu kan baby terus. the 1st 3 days susu mmg sikit & xkn mencurah2 tp susu ini lah yg akan membentuk antibodi anak ko. tu klu deliver normal & xde masalah. klu ade masalah tu lain la citer & yg penting usaha utk stimulate breast utk hasilkan susu, +ve (penting!!) & amalkan konsep demand vs supply.. phewww pjgnyer komen aku.. agk2 nk tau lebih lanjut pasal breast milk jgn segan2 nk ty aku.. ;) sharing is caring.... gud luck!!

~AmyLiana86~ said...

bestnyer dh nk de baby..congrates ek by..ehehe

littlehumblelynn said...

By,

pump brg wajib ada tgh pantang.ikut org,ada yg susu kuar lwt.mcm k.lin hr ke 3,baby x pdi hisap awal2 tuh.jenuh pump utk stimulate susu & menjadi tip itu.skrg ni by kena stimulate & form nipple spy takde mslh inverted.kalo nipple inverted mmg ssh utk baby nk minum susu,ibupun x selesa.

Ini pgajaran pertama buat k.lin dulu masa mula2 bersalin ank sulung.mmg problem no wahid!

Apapun standby mental dulu utk sakit bersalin dulu.study birth assist yg sesuai utk diambil.jgn dgr ckp org,kalo hosp provide just take it.it will be very painful & will take longer time for some people terutamanya k.lin.1st baby struggled 17hrs to delivered her:-X

smg x sakit lama & can proceed for normal.

T.care dik:-D