Wednesday, February 27, 2013

Tips kempiskan perut selepas bersalin.

Bertuah orang yang bersalin normal... ada kebarangkalian untuk kempiskan perut. Eh ni aku berdasarkan mak aku. Dia 3 orang anak lahir normal. Kempis je perut. Tapi bila umur dah meningkat paham-paham je la kan. Perut dah keras katanya hahaha. 


Ceaser. 


Majoriti aku tanya susah sangattt nak kempiskan perut. Kalau kempis pun ambil masa. Kakak aku pun cser. Liat agaknya perut ni. Duh. So mak aku tak berani nak suruh aku pakai bengkung, makan jamu, apatah lagi sapu krim panas sebagainya T_________T.



Jeles tau tengok orang yang habis 44 hari pantang dah kempis. Aku? Macam orang mengandung 4-5 bulan kot. 



Diet? Lagi aku tak berani sebab aku nak menyusukan Faris. Aku takut segala zat-zat Faris tak dapat.Aku juga tak bersenam.. Semuanya kerana takut dengan jahitan dalaman aku.



Hurmmm.



Selepas Faris capai umur 10 bulan, baru aku berani nak join erobik...jaga pemakanan. Bukan diet sangat..just jaga pemakanan. Ye la Faris masih lagi nak zat kan. So tak boleh lah makan benda yang tak menentu.



Lepastu mak dah lepaskan aku pakai bengkung. Korang bayangkan, dah berapa bulan lepas bersalin pakai bengkung? Mestilah perut tu dah tak terima sangat  krim panas atau segalanya T_________T. Yes makan masa. Maybe ada juga serpihan spare tayar tu.



Then, mak ajar aku resipi ni...













kapur (makan) campur dengan limau nipis.




Gigih anak dia yang sorang ni pakai tiap tiap hari benda alah ni tau. Then, balut dengan bengkung ketat-ketat. Kalau yang bersalin normal tu, lepas bersalin 1 minggu dah boleh apply resipi ni sampai lah 44 hari berpantang.




Jadi tak jadi petua ni...its depend on ur perut la. Hahahaha.  Aku belum nampak lagi . Baru 3 hari start pakai :P.So far dari pengalaman mak dan kakak aku boleh kempis.



So siapa nak cuba, cubalah. Resepi orang lama selalu berkesan. Mana tahu kan? Beauty is pain :D



+ By +

10 comments:

S.n.Fariza said...

my mum buat mcmtu untuk i.
mmg cpt kecut :))
ats izin Allah

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sm la...dl pon mak buatkan..tp anak dia is mls...so kejap pakai..kejap x..now merasa kebuncitan melampau...hihihi

ettyzukhair said...

hai salam kenal..menjadi sangat2..but sy xsuka..coz perut jadi gatal n kehitaman..rasa nak cari alternative lainlah utk my coming pantang days..hehe..ade idea x??

Riana said...

wah..bole try ni..hrtu lps pantang mmg kempis..pastu da naik keje asik lapor sbb bf (alasan..ahhaa)..so asikla mengunyap kat opis pastu buncit dah..he..tq sharing =)

Byzura Mj (By) said...

S.n.Fariza : alhamdulillah la kan? berhasil :D

Byzura Mj (By) said...

cikcoklat a.k.a Haiza : hahaha. kdg2 kita rasa remeh nak ikut petua org tua2 ni. tp bila dah rasa..menyesal! huhu

Byzura Mj (By) said...

ettyzukhair : ooo ye ke? kira depends pada org juga la eah. Mak kita ok je. Tak ada idea. Hahaha. sebab pakai krim tak berapa jadi huhuhu. perut dah keras gamaknya.

Byzura Mj (By) said...

Riana : hahaha. kan!Sama! Tapi ada baca kelaparan tu boleh di tapis. Nanti-nanti kita share lagi!

wani said...

bagus la tip nie..perut saya buncit nie..aduhhh baru anak 2..saya bersalin czer..so xbrani nak pakai bengkung bagai..

ida said...

Salam, sy dh 2 thn bsalin czer. Prt mg bunxit gler ad yg tnye sy dh 6 bln pregg ke? Skg br seminggu cbe kpr sirih d limau nipis pastu pki bgkung d krgkn mkn nc. Suami ckp dh trn skit prt sy haha.. Klu btlla blh kmpis alhmdllh sbb sy dh lme berpikir cmne nk kempiskn prt