Thursday, April 16, 2009

Usah mengeluh wahai kawan...


Aku baru je lepas bace blog akak ni, mywords,my feelings.. Aku tertarik dengan entry sis ni yg bertajuk jangan mengeluh. Memang kite sepatutnya jangan mengeluh, tak elok. Nafas pun kurang (hahaha..ape kene mengena ngan nafas??) Setiap kali kite tak dapat ape yg kite hendaki pasti kite akan mengeluh. Setiap kali kite menghadapi kesulitan pasti kite juga akan mengeluh dan pasti kita akan berkata kenapa nasib aku selalu macam ni. Dan setiap kali kite kalah dalam sesuatu seperti kalah dalam percintaan pasti kite akan frust dan mengatakan bahawa seseorg itu amat kejam. Betolkan?? Pasti juga kite akan teringat ape yang berlaku kat kite. Kdg2 kita terlalu menyalahkan nasib dan selalu berfikiran negatif. Kite juga terlalu mengingati kisah silam. Tp itu adalah normal kerana kita adalah manusia. Kite saje kena professional untuk menanganinya. Cubalah buang pemikiran anda yang negatif dan janganlah mengeluh.


Aku tetarik dengan isi kandungan ini :

Kita selalu Bertanya………..dan Al-Quran sudah menjawabnya………….


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB :
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” (”I am full of faith to Allah”) sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB:
“Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB:
“Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.”
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB :
“Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).”


KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB :
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya.
Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”
- Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB :
“… ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”
- Surah Yusuf ayat 12


Kepada kawan2 jangan la kite takut untuk menghadapi hari muka..kerna setiap perjalanan ade likunya.
Tuhan tidak akan bagi kite dapat sesuatu dengan sewenang2nya.


Sesungguhnya walau kukutip
Semua permata di dasar lautan
Sesungguhnya walau kusiram
Dengan air hujan dari tujuh langitpun
Namun cinta takkan hadir
Namun rindu tak akan berbunga
Jika tidak mengharap rahmad-MU
Jika tidak menagih simpati
Pada Mu Ya Allah

Tuhan hadiahkanlah kasih-Mu kepadaku
Tuhan kurniakanlah rinduku kepada-Mu
Moga ku tahu syukurku adalah milik-Mu

p/s: Hidup mesti bran!





2 comments:

CT NORAMIZA said...

ada pengajaran dr entry ni, 2 thumbs up!

Cik By said...

oo yeke? apakah??