Tuesday, December 22, 2009

Beta tak pakar tapi just share info..


Ada kawan tanya, eh masa ko buat gambar Mawi background hitam putih tu macam mana eik? Guna apa?


Hoh! Cerita ini agak lapuk sudah. Tapi tak kisah la..aku share info. Meh sini aku ngajo :D


Yes aku guna Adobe photoshop. Aku tak ada la pandai mana, touch up-touch up sikit tang kudis,jerawat boleh la :P.

Aku cropkan gambar ni guna Polygonal Lasso Tool >> then select kat mana korang nak black and white kan.

Pastu right click >> select inverse.

Then pergi kat tool image >> mood >> grayscale.

Ikot korang la nak grayscale atau blurkan skit apa yang korang crop tadi..

Senang kan? Tapi gambar seperti di atas memerlukan kerja yang teliti untuk touch up. Kena nampak smooth dah tak keras sangat.


Kalau nak lagi senang guna photoscape la. Tapi kalau photoscape, kalau nak print..kualitinya berbeza..pecah-pecah.

So selamat beramal~~ :)

6 comments:

~AmyLiana8886~ said...

xpandai men edit2 ni..nk2 potoshop..kalau yg photo shine photo scape tu pandai r..

comel ekin n mawi..oppss..

norhaizan said...

owh..camtu ka..thanks 4 the info

angah iza said...

susah gak ek nak wat...
kena teliti ..

CiK By said...

AmyLiana : adobe susah skit..tp bila dah lama ok..photoshine lagi senang sebab semua dah ada..tp kualiti la kan?

norhaizan : yup!! same2 :D

angah liza : aah ah kena teliti. nanti nampak tompok2 orang taknak..

sheLLy said...

ohh cmtu..hmmm...*aku sendri xnh umo guna photoshop..haha!!!*

CiK By said...

sheLLy : so guna lah..hihihihi