Tuesday, February 9, 2010

Mentality orang bila nampak kita mewah...

Best pulak aku bermain dengan isu mentality ni :D... OK kita bukak isu mentality bila orang nampak kita mewah...

Bila pakai bergaya.

Eh kau pakai branded-branded eik? Gaji ko berapa? Mesti mahal kan? Aku tak mampu la pakai macam ko.. Ko orang kaya tak pa lah. Eh..bak kata adnan sempit, aku semuanya sempit, baju sempit,poket sempit :D.

Nak tahu tips nampak bergaya tapi jimat? Bukan aku je pakai tips ni. Ramai gak yang guna..

Baju = Pasar malam/sungai wang/jj/metro/sogo (waktu sales)
Jam = branded. Tak kisah lah brand apa pun.
Tali pinggang = sungai wang/ Jaya Jusco
Seluar= brand/ tengok pada keadaan
Handbag=brand
Spender=scarlet 3 helai rm 10/ tak pun la senza (masa diskaun je la beli)/ borong kat bazar thailand

Kalau korang campurkan semua tu tak ke nampak macam korang pakai barang brand?

Tak payah lah nak bandingkan ko gaji besar ke apa... takkan semua benda nak tayang kat orang kot? Kalau aku pakai CK? Mesti orang cakap wah mewahnya. Padahal tak tahu, aku pakai brand cap Cicak Kubing je :P.


Bila berjalan ke sana ke sini.

Ha ni lagi satu. Kalau pergi jalan je..orang mesti ingat berkepuk-kepuk duit. Padahal orang tak tak tahu, orang yang pergi berjalan tu simpan duit ke sebelum pergi travel. Haih macam-macam kan? Orang tak tahu kita kumpul duit dalam tabung botol susu sekali pun. Orang akan fikir negatif. Cuba lah fikir positif sikit. Kan ke elok?


Korang berbuih mengata kat belakang buat membazir air liur jewehhh..So kata akhir aku :

Baik simpan air liur buat air liur basi. Dari buang air liur merembes kat pipi orang :D

13 comments:

angah iza said...

beli sepender kat kedai 'hari-hari' je.....

hahaha....glamour gak la kedai tu :P

Ena said...

wekekekeke..

aper nak kisah.. lantak la org nak kater aper.. yg penting kiter tau aper kite buat.. yg kuar duit kiter bukan org yg dok jual air liorrr basi tu.. hu3x..

Espresso Guy said...

aku rs sikap suka membanding2 nie almost like lumrah manusia... cuma bbeza according keadaan and persekitaran... aku kt sini pn witness gak boss yg xleh kalau staff lebih... kalau staff beli beg prada or gucci, ttba next week tgk boss beli beg LV baru... hahaha... yg membezakan, org melayu cakap je lebih... yg bangsa nie plak dia x ckp byk trus g beli... =p

one more thing to add... sikap suka compare dgn ex yg lepas2... koonnya mcm yg dulu tue lagi better... kalau better dia xkn jd ex kita laa... kn?? =)

Bai said...

angah iza : tu la..hehehe...best2

Bai said...

Ena : tu la..duit kita pon nak persoalkan..

Bai said...

Espresso Guy : tu la mulut lebih dr buat..macam tu la jadinya..

eh yang last tu..luahan perasaan ko kat blog aku ke tu? :P

Espresso Guy said...

Errr... tue nasihat aku utk ko laa... ko kn sedang melalui fasa2 terakhir before getting married... =p

Wehhh la senza murah2 kt sini.. yg jual kt msia tue last season kt sini laa... p/s: ko prestige member la senza x?

Natasha said...

x yah banding2...ukur baju kat badan sendiri. x payah kita kancil nak berak gajah..jawabnya melecet lubang bontot...hahahaha


satu lagi bai patut buat bila ada jer ppuan yang bersuamikan lelaki muda mesti mentality org kita kata:

1. ha mesti dia dah bomohkan lelaki tuh sbb lelaki tuh anak org kaya

2. mesti lelaki tuh bomohkan ppuan tuh sbb ppuan tuh kaya

3.ishh perempuan tua x sedar diri..

(terpanggil plak nak wat isu mentality ni kat blog akk tash) [ curik idea bai] hakhakhak

Natasha said...

bai..meh roger entry mentality kat blog kak tash n nyatakan adakah bai bersetuju atau pon tidak

Bai said...

Espresso Guy : I getting married? no la..takde angin mahukan pokok bergoncang..

tak aku tak member pun..aku sepupu je ngan dia..hahahaha


Kak Tash : hahaha biasa la tu kak...akak kawin ngan laki muda eah?

ok...nanti by free by terjah k.. ;)

marcos said...

stetmen ko ne valid untuk pompuan je aku rase.. hahaa.. :D

Bai said...

marcos : ade je laki pon...mulut longkang mcm tu :P

Natasha said...

aah bai 11 tahun muda dr kak tash...so dh rasa dah apa itu mentality org melayu