Wednesday, June 9, 2010

Yogyakarta day 5 (Part 1)

Day 5 ni bagi korang rambang mata sikit. Actually, memang banyak gambar. 2 memory card aku pakai. Semua total gambar 800++. Cukuplah aku select yang beberapa berkenan kat hati aku *_*.

Day 5. Aku dan kakak aku ke BERINGHARJO Tradisional Market kat Yogyakarta. Aku berdua dengan kakak aku. BIL kasi 3 jam je. Sebab, nak ke tempat lain. Kata perempuan, kalau tak pergi tempat shopping tak sah :P. BIL dan Nina ke tempat lain.


Pandangan atas Pasar Beringharjo.


Sessi terjah kedai-kedai baju dan langsir.

Semua batik. Macam-macam fashion!


Aku nak beli untuk ayah aku. Tapi, baju batik bandung pun dia tak terpakai. Pakai masa majlis rasmi je.

Jeng! Jeng! Jeng! Baju moden di tingkat 1 ok?? :D.


Perlbagai tudung.

Pelbagai jubah. Semua murah-murah. Dalam RM 30++. Wuhuuu!!




Sempat aku rembat doorgift untuk VVIP nanti :P.Hihihi. Oh masa dah tamat. Sila pulang ke gelanggang untuk next place!!!

Kitaorang ke Jalan Kasongan. Jalan Kasongan ini pula, penuh dengan pasu-pasu. Perabot pun ada!!

Tengok-tengok!! Sepanjang perjalanan, penuh dengan kedai pasu.

Kraftangan.


Kraftangan lagi.


Kedai cendaramata.


Rehat kejap! Kitaorang ke tempat makan berhampiran. Tepi sawah!! Nyaman!

Malu nak buat sesi lompat melompat. Sebab, aku je yang jakun :D.

Lawa kan deco? Makan bersila.

Es jeruk. Aku ingat kan apa la. Aku yang batak ni manalah tahu es jeruk tu, limau ais :D.

Yummy! Yummy!! Ayam bakar dia sedap!! Kitaorang pilih kedai makan ni sebab, lain semua manis-manis. Rendang manis, lemak manis. Semua manis. Ni ok sikit. Ala-ala ayam penyet, Bandung.

Ok sambung jalan. Lalala!


Jatuh hati pandang pertama.

Jatuh hati pandang kedua. Akak aku awal-awal dah rembat yang warna merah tu.

Kalaulah.Kalau ada rumah, siap!!! Aku terjah lagi Yogyakarta.

Jatuh hati pandang ketiga. Aku suka moden klasik. Pasu tu yang sederhana baru RM 35 ^_^. Fewwh~ urut dada je lahhhhhhh.

Jatuh hati pandang keempat. Untuk bilik aku. Konsep itam,merah. Hahaha. OK TIPU. Terkulat-kulat aku pandang. Huhuhu. Diulangi, aku tiada rumah lagikkkk...wua!!!

Jatuh hati pandang kelima. Ruang tengok TV T__T.

Hadoiyaaaaa...

p/s : part 2 tunggu!!! Banyak gambar, kang lembab blog aku :D.




.:. By .:.

5 comments:

SheLLy said...

caiyokk by...best tgk blog ko...best lai letak skali harga for each brg tue...leh listkn tuk umh sendri nanti...heheh!!

Bai said...

sheLLY : pergh letak harga?? murah beb!! aku sendiri tatau mana nak pilih..hihihi..

tu la pasal. memang dah list pun :P

fabulous.farah said...

kerusi kuning saiz tu ke 35? ke lagi kecik..giler murah!

Bai said...

f.f : pasu cik kak. tak bace betol2 ni..hihihi.

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan, saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami ialah company pelanjongan khususnya pakej pelancongan Jogja. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan. Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan service memuaskan kerana kami handle langsung dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan sila whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.(FREE).

Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (31-50 seater) dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian. Bole ambik pakej fullboard, ground (tanpa hotel), atau pakej tanpa makan, semua kami sesuaikan keinginan Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Lepas itu kita pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Lepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat persiapan tour esok hari.
Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.
Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari:
RM 599 (2-5 pax)
RM 421 (6-11 pax)
RM 379 (12-17 pax)
RM 333 (18-33 pax)

All package types include:
Private Car AC (All new Avanza /Livina /Jazz /Xenia /Innova for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 18-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
Hotels 3 nights *2
Driver
Driver Meals
Parking fees
Tour guide (by request)
Entrance ticket’s stated in itinerary
Dinner and lunch based itinerary
Documentation (by request)

Exclude:
Airport taxes
Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
Additional menu for dinner / lunch (if included)
Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassallamualaikum Wr Wb