Sunday, August 22, 2010

Mari tepek muka dengan oat.

Hari ni hari kedua aku tepek muka dengan oat. Check-check email, ada orang tanya macam mana caranya. So leyna, kita share kat sini ya?


Ermm..Memandangkan kulit aku sensitif, So aku cuba cara ni... Manalah tahu cara ni aku tak payah beli mask-mask brand lain. ok start.


Seelok-eloknya oat ni kita campurkan dengan yougurt. Tetapi, memandangkan yogurt tak ada... aku pakai air suam je. Jangan guna air paip k. Tau je la kalau air paip ni mungkin ada bateria yang belum mati, kita tak tahu kan?

Ni rupa 2 sudu oat yang dibancuh dengan air suam. Memandangkan aku tak pose. aku suap kat mulut dulu =D.


Lepas dah bancuh tepek je kat muka. Macam kita tepek mask. Tunggu 20 minit sampai kering, barulah basuh dengan air suam. Sambil tu tenyek sikit bagi daki-daki semua hilang :P. Jangan kuat sangat k, tak elok untuk muka plak nanti.


Try la kalau nak tengok kelembapan. Macam kulit aku yang sedia dah ade parut sikit, lepas je 1 jam (aku pakai) lepas tu kulit yang mati tu menggelupas. Maybe kelebihan oat adalah buang sel-sel kulit mati.


Aku nak amalkan 2 minggu sekali. Lepas ni try campur yogurt plak!



p/s : serius agak teruja tengok ibu yang mempunya 3 orang anak mengamalkan kaedah ini. Kini, muka dia tidak lesu dan kelihatan seperti remaja. Waduh!



Tips bersama;
.:. By .:.

6 comments:

Daud Mili said...

wah!..., biar betol!!.....

kal jis (im not carl zeiss) said...

wahh betul ke ni? Ini sanagat bagus.. tenkiu :)

Bai said...

Daud Mili : Ini betul2...hihihi

Bai said...

kal jis : betul...sama2.

SuZiE said...

waaa....gud info.. kene cuba nih....
nk nmpk hasil lama x??

Bai said...

suZiE : cubalah...


tak..akak tu pakai 2 bulan la gak nampak dah hasil.