Friday, October 29, 2010

Tutorial untuk download font.

Khas untuk Anon, pembaca, anak-anak akan datang dan cucu cicik. Gila! Ntah-ntah zaman cicik dah tak ada blog, tak ada facebook T__T tapi boleh touch dahi orang, dah dapat tahu semua message =D.

Kerana kamu, anon yang baik..aku ajarkan ;).


1. Pergi ke website 1001fonts dan download.

Kalau guna window 98 ke, home ke ambil yang Win True Type. Kalau mac lain. Aku tak pakai mac, so aku ajar macam mana nak download yang base dia window. File adalah dalam winzip. Save je kat mana-mana suka. CONTOH : save kat desktop.


2. Then pergi kat My Computer >> Local Disk C >> Windows >> Fonts.


3. Drag file yang .tff dari file winzip yang telah didownload tadi.


4. Ok dah tersedia dalam Photoshop. See ada font Absinthe kan?

motif riben kaler nak pink? =D


5. Bukan dekat photoshop atau illustrator je kita boleh guna font ni, dekat microsoft office word, powerpoint pun boleh. Sebagai contoh :

Buat kad untuk pakwe menggunakan microsoft office word ^__^.


Selamat mencuba!


.:. By .:.

8 comments:

littlehumblelynn said...

by

wah akak mmg x reti2 bab2 nak godek benda2 mcm nih..tq!!

angah iza said...

menarik..
tp aku ni pemalas download..hehhehe

Bai said...

Kak Lynn : kena godek senang nak ajar anak nanti..hihihi :P

Bai said...

angah iza : ceh! tak leh nak cakap apa la kalau macam tu ...

Anonymous said...

owh so sweet...thank u very much!=)

khairie rahman said...

to download a font only takes less than 10 seconds.. :P

Bai said...

Anonymous : welcome :)

Bai said...

khairie rahman: kan? hihihihi