Friday, October 7, 2011

Periuk tanah.

Haritu wakAjim sakit perut. Dia kalau sakit perut sampai sakit kat ulu hati. Risau! -_-. Larat tak larat offerkan diri untuk masak. Isteri mithali la katakan kan kan :P (montah!).


Suruh wak beli ayam, nak masak bubur... Kebetulan ada orang kasi periuk tanah masa kahwin haritu (macam baru je kahwin eceh!), just try masak dalam periuk tu.


Senang rupanya! Cepat plak tu. Dalam 30 minit dah siap bubur nasi ayam cendawan aku! Pastu nasi lembut selembutnya tak payah nak tunggu bagai. Sekali sekali je kacau.


Kalau pakai periuk biasa sure berkerak kat bawah. Ni tak! Tak ye.. ni sesedap rasa je bubur tu. Oh lain kali boleh buat lagi sebab wak tambah sampai 5 pinggan :D. Suka!

Rupa bubur nasi ayam cendawan periuk tanah By :P

6 comments:

Liyana said...

waaa, sedapnye nmpk bubur tu... periuk tanah jadikan makanan lg sedap ye dok :D

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

xpernah lg masak guna ni..ada periuknye..tapi tak berapa pandai

Byzura Mj (By) said...

Liyana : nasi jadi lembut!

Byzura Mj (By) said...

PUAN SUE (asam.garam.gula) : try la senang je :)

EiDa_wAn!e said...

By , nak resepi :D

Byzura Mj (By) said...

nah! :P >> http://gemiez.blogspot.com/2009/11/bubur-alahoyah-cik-by.html