Thursday, January 19, 2012

Kencing manis. What??

Dah lama tak celoteh sini... hurmm.Baru ni aku pergi checkup, minum air gula sebab berat badan naik mendadak. Bila tengok result, nampak dakwat merah... sah sah sah!! aku kena kencing manis ni!

Jumpa doktor, doktor cakap ada kencing manis :(. Nextweek satu hari kena ambil darah check. Dan sekarang aku kena diet. Makan nasi pun sikit je. Sementara belum jumpa lagi pakar, aku google je cara pemakanan kencing manis ketika hamil. Sedih kan?

Lepas masalah bleeding, aku di sahkan kencing manis lak :((


Aku tanya nurse, kenapa aku kena kencing manis sebab memang tak makan coklat ke hape. Jarang lah.. tapi aku bagitahu, aku memang kuat makan nasi. Anak wak, ikut wak la kan? Perut jawa anak haku ni -___-".


Sekarang aku punya bacaan kencing manis 8.8. Hope nextweek turun. Kena minum air masak.. amik lauk dan sayur-sayur je. Pagi tadi aku dah start sarapan dengan fresh milk dengan buah epal hijau dan merah je.


Orang kata jus belimbing boleh kurangkan kencing manis eah?


Hope semua ok nanti waktu bersalin. Now 11 weeks to go!!! Doakan eah ;)

10 comments:

Liyana said...

sy pun kena minum air gula utk next check up, adeh

CikNaa said...

same la by.. sy ritu 1st MGTT lepas minum air gula, nah! 8.5.. fuh! sah ado kencing manis.. tp keturunan mmg ada tym preggy.. terima jela.. hope jgn induce nanti... serius nak bersalin normal.. :(

♥ Elin ♥ said...

rasa nye mmg x dpt dielakan kot..benda2 mcm nih. dulu elin pun sama..asik kena minum air gula jer. jelak!.

Byzura Mj (By) said...

Liyana : buat je la walaupun hati tak redha. hahaha kan?

Byzura Mj (By) said...

CikNaa : macam by, keluarga memang tak ada kena time pregnant... mak pun kena masa dah tua..

tu la..mungkin nasi tu. sebab manis memang kurang by amik..sama2 lah kita diet k!

Byzura Mj (By) said...

♥ Elin ♥ : banyak kali ke kena minum? By dua kali je.. pastu ikut advice doktor je pas ni..

Suria bte Karim said...

Sy pon kne kencing manis masa ngndong. 8.4... leh kata nk dkt due asyik kne jmpa doc tp bkn doc wat pe pon. jus saje2 nk jmpa. tp sy da mlas nk diet coz sama jer. sume sy balun.

Byzura Mj (By) said...

Suria bte Karim : ye ke? walaupun diet tak leh kurang? huhuhu

PUAN SUE said...

kita same...sedihkan..bile tau kencing manis

littlehumblelynn said...

By,

sempat lgk nk control tuh.apapun jgn stress mummy,sian baby tuh.t.care dear :-D