Dah petang mula lah fikir apa nak masak untuk menu berbuka kan? Kadang-kadang berangan nak masak itu ini. Tapi, bila kat dapur, jadi lain hahahaha. Tu aku la. Orang lain aku tak tahu :P.
Hari itu, nak sangat berbuka dengan singgang tulang yang mak selalu masak.So buatlah. Sedap sangat makan dengan nasi panas dan telur masin. Perghhh! Naik selera aku.Bertambah-tambah. Rasa dia ala-ala sup Thailand. Pedas dan masam-masam.
Ni lah rupanya singgang tulang yang tak seberapa indah hehehe.
Bahan-bahan:
5 ketul tulang lembu
1 sudu besar ketumbar
2 bawang merah
bawang putih sebiji
cili kering 5 biji
halia
cili api
limau nipis
Cara-cara :
- rebus tulang sampai agak-agak empuk
-masukkan ketumbar bawang putih yang di sudah ditumbuk
-masukkan cili kering yang ditumbuk [biarkan selamat 5 minit]
- masukkan garam
-hiriskan bawang merah dan halia dan masukkan ke dalam singgang tadi
(dah siap)
- taburkan cili api dan hirisan limau nipis.
sedia untuk makan :).
Selamat mencuba.
+ By +
No comments:
Post a Comment