Wednesday, April 29, 2009

MAHSURI


Pernah bace lagenda MAHSURI? Korang pernah dengar tak lagenda ni? Yang die sumpah 7 keturunan tu...tau x? Semalam aku g tengok teater MAHSURI di Istana Budaya bersama 'die', iz n her bf. Yes! Betul kate fana harus clearkan minda anda sebelum melihat nya sebab teater ni tak same ngan PGL yang gah itu. Ye la pengarah pun lain pasti persembahannya agak lain. Tapi bg peminat teater seperti aku, aku sukak! sebab? Fauziah Nawi berjaya masukkan elemen kemelayuan dalam teater tersebut. Taniah!

Cuma kalau watak Mahsuri itu ditonjolkan lagi, aku rase ia akan hebat. Aku suke watak Wan Mahura yang sangat jahat n kejam tu. Gile meroyan pompuan tu..huhuhu...

Varnida yang sangat cantik di mata aku, aku rasa amat sesuai memegang watak Mahsuri. Watak yang lemah lembut memikat hati aku (cewah!). Babak yang menyentuh hati aku adalah babak " Ayah, suri redha. Suri redha. Berilah keris keluarga itu supaya dapat menyelesaikan dan sempurnakan hukuman ini". Oh sungguh menyentuh perasaan aku. Mase dah disula ibunya pula bkata," Ya Allah darah putih, tengok nak, darah mu putih seputih hatimu".

Wan Darus pula aku suke suaranya! sedap!

Mase tengok teater tu, aku beli tiket RM 33 je..tapi kite org tibe2 dipindahkan ke level bwh! wah so lucky kan iz?? hahaha..Aku juga terdengar keluhan org yang same level ngan aku. " Tak adil! Kami nak juga!" so jangan jeles!

Erm aku agak sakit hati bila tengah tengok org membebel2 (bercakap-cakap di belakang). Lain kali tolong respect org lain nak tengok ok! Ade yang menguap kuat2. Oh aku sungguh marah! dah tau tak suke ke tak yah la nak buat macam tu. Keluar saja dr teater itu! Lagi satu jangan nak comparekan ngan PGL. PLEASE. Di ulang lagi sekali bahawa PGL tak same ngan Mahsuri ok! Korang kene faham Fauziah Nawi nye konsep. Kebanyakan arahan beliau adalah lebih menyentuh perasaan... (itu kefahaman aku la).

ok itu saje liputan aku, saya cik by melaporkan dr TV3( x pasal!!!) hahahaha!

6 comments:

C!kPuanMuda said...

best ek by? aku tengah dok ngorat wan ajak gi tengok .. haha

Cik By said...

bg peminat teater best..heehehe..tp ko tak leh banding kan ngan PGL..PGL lagi best woo...ye la pelakon hebat. yang dtg pon VIP hebat! Tiara la katekan...tengok la support teater melayu :P

emroose said...

best best......bila abis?

Cik By said...

esok last!

driedroses said...

lepas ni kita tgk apa plak? hikayat merong mahawangsa? ha ha ha

Espresso Fan said...

Weh p tgk teater tak ajak aku pn... cis!