Wednesday, March 24, 2010

Resepi Ketam Cili By

9 ekor ketam dibelah dua (digoreng dahulu 1/2 masak)

1 paket udang kering (kecil)

2 batang serai

5 biji bawang putih

3 senduk cili kisar (senduk sederhana)

* tumbuk serai,udang kering dan bawah putih

- tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan cili kisar sehingga naik minyak

- masukkan garam secukup rasa

- cubitkan sedikit gula (untuk warna menjadi hitam)

- masuk dan gaulkan ketam tersebut dan biarkan dalam 5-10 minit.

Siap!!! Hihihi..Resepi ni aku try je. Aku rasa kat kedai then aku cuba masak kat rumah :D.

8 comments:

.::WaNiE::. said...

nangis !!!!

waa mintak skettt

Bai said...

WaNiE: habis sudah..kena masak lagi :D

fabulous.farah said...

nanti boleh try..tunggu balik kl dulu=p

Ena said...

salam..

sedapnyerr..

teringin nak cube..

yum yummy..

Bai said...

f.f : sila cube!! aku tak reti nak buat entry bersihkan ketam :P

Bai said...

Ena : coba coba...jangan teringin..hiihihi

angah iza said...

terus meleleh air liur ni...
yummy....yummy....yummy...
:P

mrs shaifull said...

ketam masak apa pun sedapkan dik? kalau pegi kch, try ketam butter telur masin, sedap gilaaaaa, meleleh wa cakap lu, nasib baik dpn in laws, kalau x dah lama akak naik atas meja ari tu :)