Tuesday, April 6, 2010

Terima kasih Nuffnang..

Dulu, aku pernah buat entry pasal tak percayakan Nuffnang. Maunya tak, aku tengok macam tu je tak gerak-gerak.

Lepas tu dia naik dan naik. Walaupun sen-sen je earnings aku naik, aku tetap menanti jawapan yang tak pasti*cewah.

Tengok orang beriban-riban dah dapat duit nuffnang. Aku? tetap nan ado. Hahaha. Tak ramai peminat kot? Hahaha geli je aku ni.

Tapi, baru-baru ini aku sahaja nak tengok earnings aku. Wah!!! naik oit naik! Terkejut aku tau. Tetiba naik banyak *banyaklah bagi aku walaupun tak banyak. Hahaha! Aku pun tatau macam mana nuffnang kira.

Pastu aku check lagi, eh naik lagi?! Sebenarnya nuffnang ni dalam seminggu berapa kali dia kira penyata pendapatan kita? *dah keluar ayat akaun aku :D.

Aku puas duduk baca tentang nuffnang. Ada yang cakap based on click advertisement tu. Ada orang cakap, ikut berapa ramai follow blog ko. Haish..

Takpa ni ada sedikit info nuffnang :

"As you might already know, there are 2 different types of campaigns from Nuffnang: Metered (mCPM) Campaigns , which pay according to the number of visitors who see the ads; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads". * aku petik dari email nuffnang.

Entahlah. Yang penting, aku memang buat blog sajo-sajo.

Ingat lagi, aku buat blog ni waktu aku tak ada kerja dulu. Ntah apa aku merepek. Hahaha! Ada gak yang kutuk, kata blog aku ni entah apa-apa. Then, bila dah setahun aku mem'blogging', aku ada dapat komen yang memberangsangkan.

*lap air peluh. Agaknya dia follow blog aku dari awal.

Lagipun, aku buat blog ni..aku ada misi. Aku nak jadi novelis. Hahaha! (Ayat tunggang langgang ada hati nak jadi novelis). Bukan senang nak jadi novelis tahu?

OH NUFFNANG! TERIMA KASIH! BOLEH TAK U NAIKKAN EARNINGS I LAGI. I NAK BAWA PERGI VACATION! :D

6 comments:

.::WaNiE::. said...

steady :)

mrs shaifull said...

dik, dpt gak ke email nuffnang yg kata jgn suka2 klik sesama bloggers sbb nak naikkan earning tu? mcmlah kita blh kawal kalau org nak klik iklan kita kan??? geram ni gerammm

Bai said...

WaNiE : steady medy ;)

Bai said...

mrs shaifull : dapat :D.

sabar kak sabar. Ramai kot buat mcm tu..tu dapat detect tu kot.

fabulous.farah said...

huhuhu..tu lah kan..bila nak dapat riban2 macam blogger glamer..haha

Bai said...

f.f : kan kan kan? :D * urut dahi