Monday, July 15, 2013

#DapurBy : Ikan Talapia (Pahang) masak sweet sour pelam pauh.

Ha ini resipi baru cuba. Lulus! Hehehehe. Saje cuba sebab hari tu balik kampung, buah pelam pauh mak menjadi-jadi buahnya. So bekalkan ke KL.


Resipi sangat-sangat lah simple. Sesiapa nak cuba boleh lah. Tapi ni masam sikitlah.  Kalau korang tak suka masam, korang kurangkan la pelam pauh tu. Macam mana rupa pelam pauh?



Ok ni rupanya...



Resipi : 

- 1 ekor ikan talapia bersaiz sedang.
- 2 biji pelam pauh.
- 2 sudu sos cili. (aku tak masukkan sos tomato, sebab pelam tu dah masam)
- 5 sudu cili boh.
- 1 biji bawang holland.
- 3 biji bawang putih.
- 3 cubit garam.
- 1 cubit gula.
- 2 biji cili api.



Cara-cara:

Goreng ikan sehingga garing. Dah siap letak dalam pinggan.
Tumis bawang putih, cili boh dan agak-garing cili boh, masukkan cili sos, garam dan gula. Gaul...Akhir letak bawang holland yang dihiris,pelam pauh dan cili api. Siap!
Tuang atas talapia goreng tadi. 



Tada! Enak makan bersama nasi panas! 




+ By +

No comments: