Monday, November 11, 2013

#DapurBy: Kuih keria ubi keledek Jepun.

Hujan-hujan petang sebigini, ingat pula kat kuih keria yang dibuat haritu. Adoi, kecur airliur nak-nak makan panas-panas.


Ok meh nak share resipi. First time buat. Selalunya beli je lah..mood kemalasan melampau kan? Semua pun nak beli. Dah masuk umur 31 tahun, baru bekerja keras nak belajar itu ini. 


Kebetulan, mak haritu ada beli ubi keledek Jepun. Dari terbiar baik kita buat kuih keria :D.



Resipi: 
- (agak-agak)15 biji ubi keledek
- 7 sudu tepung gandum
- Gula halus.

Cara:

-Rebus ubi keledek sampai empuk
-lenyekkan dan gaul dengan tepung sedikit demi sedikit
- dan betukkan seperti donut. 

Agak melekat, aku guna olive oil sikit masa menguli dan membentukkannya.

taburkan sedikit tepung, macam ini supaya tidak melekat.


Dah siap bentukkan, goreng dengan minyak yang panas. Agak keemasan, angkat. Siap!


Tara!! Aku guna gula halus, tak sira sebab ubi keledek itu dah manis yang amat! 



Ok selamat mencuba!





+ By +


No comments: