Tuesday, July 13, 2010

Survey di pagi hari....

Saja suka-suka nak survey. Lately ni, aku tengok duit hantaran (untuk kahwin) dah mahal-mahal kan? Dah tak main 5k. Dah tak main 8k. Almost kawan aku pun 10k, 12k. Pergh!! Kerja apa diaorang ni?



Lain dengan zaman akak aku dulu. 5k pun dah cukup. Itu 14 tahun dulu.



Sekarang dah lain.



Jiran tertangga dah mula banding-bandingkan harga hantaran. Orang itu banyak ni. Orang ini banyak tu. Erm...Kadang-kadang sampai pekerjaan pun di ambil kira bila nak letak duit hantaran.


Contoh.


"Anak aku kerja tadika je, laki dia mekanik. Boleh je 12k. Anak ko manager, takkan tak boleh..."



Nak taknak. Statement tu dah boleh phsyco mak ayah kita.



Memang kalau ikutkan sekarang, harga barang semuanya mahal. Setakat 10k orang cakap, dah tak cukup.



So kalau korang tak keberatan, nak share dengan aku...meh la. Sila share....



BERAPA DUIT HANTARAN KORANG?



.:. By .:.

28 comments:

SheLLy said...

aha...tu lum lai bila ade org kata...yg abg dh kawin...yg adik kena up lai hantaran...plus kalo lai tgi blajo..lai tgi hantaran kena....mcm nk jual anak jerkkss...

khairie said...

lagi sikit lagi bagus, nabi pernah berkata, wanita yang paling banyak mendapat rahmat Allah, adalah wanita yang senang untuk dinikahi. jadi selagi urusan kahwin tu tak membebankan pihak lelaki, berapa banyak pon tak kisah.

dan jangan biarkan adat dan kata-kata orang mengatasi agama. memang la orang kata, tapi kenapa kita perlu ikut. lagi pon yang wajib tu mas kahwin, hantaran tu adat je. dan yang penting niat tu ikhlas, dan tak rasa terbeban. insyaAllah, bahagia hidup. kekeke.

memang, kalao dah sayang ape salahnya kan. tapi as lelaki marhaein cam aku ne, nak kumpul 12K mahu makan bertahun-tahun jugak. jadi aku sajes bawah 10K pon dah memadai. ingat kewangan lepas kahwin tu lagi penting! dan jangan sebab nak berkahwin, berhutang. itu kes nayaaa.. :P

anyhoo, selamat berkira-kira :D

C!kpuanmuda said...

gile ko ni.. ada plak tanye duit hantaran orang.. hahahah

FaraDyla Itu Adalah Aku said...

alaaa kak by 10K-15K pon da oke...actually ikot pada kemampuan...kawen ni kene r ikot pd kemampuan..kalau hntaran tinggi pon tak kekal..haaaa same gak kan...

Bai said...

SheLLy : matilah kita kak elissss!! hahaha. tu la pasal. penin kan?

Bai said...

khairie : ewah ewah. jadi ustaz dah skang :D.

itulah pasal. Tapi amik catering saja dah rm 10 sekepala. hadoi. mahal!!! makan ikan masin je la.

Bai said...

CPM : hahaha! apa salahnya kalo nak share :P

Bai said...

Fara : tu la pasal. Ermmmm barang mahal skang ni. Kalo gaji up tak pe gak :D.

Tu la mahal-mahal bercerai...rugi lah. Tapi kena think +ve lah...

xalimx said...

ada sorg tu aku kenal,orang kampung, mak dia minta hantaran 10k, padahal tak keje pun lagi, spm,stpm *hancur*....adeh....jual anak ke ape

Lady of Leisure said...

kawin kene ikut kemampuan masing2.. kalau berlebih sangat takut nanti jadi beban pulak kan.. duit banyak macam2 leh buat takut nanti lep-as kawin letih nak bayar hutang sana sini lak kan.. hehe

khairie said...

takde la, ustaz amende nye. tu aku ade bace dalam buku ugame kat rumah kakak aku aritu. dah ko tanye, aku share je lah. kui kui kui :p

.::WaNiE::. said...

7

Bai said...

xalimx : bukan jual anak kadang2. kos mungkin. barang mahal. nak ajak orang ramai. huhuhuhu

Bai said...

Lady of Leisure : tu la pasal. Bebanan lepas kahwin tu parah. Ada yang buat loan sampai 50k. lepas tu, makan pasir. anak lagi... erm..

Bai said...

khairie : memang benar kata ko tu... tp itulahnya. kos mahal. nak taknak kena buat dalam gua..hahaha!

taknak kahwin lah macam ni! :P

Bai said...

WaNiE : thanks. ko adalah kawan belog jujur. hahaha.

tp hantaran tu untuk belanja je ke? ada tambahan lain. main hulur belakang? hehe..ada?

sebab ada orang hantaran tak termasuk belanja lain. belanja lain dia tak announce.

Mimis said...

Emmm..
For me antara 8k to 10k tu dah memadai..

Buat pe kte nak tunggu lama2 semata hanya nak kumpul duit hantaran tu kan. Sbg contohnya: target kahwin Sept 2011 (kononnya laa) dan bila sampai time tu duit smpanan untuk hantaran cuma ada 7k aje.. so we proceed with 7k. buat ape nk tangguh lg utk cukupkan 10k kan... :)

Bai said...

Mimis : tu la pasal. depends la kan?
ni tak. main tibai letak. huhuhuhu

xalimx said...

tak kawen laa aku camni....nak bayar duit minyak kete pun bercatu...hahaha..

Bai said...

xalimx : hahaha tuntutan tu lim. jangan tak kawin. umur muda lai. sempat simpan duit :)

Madi @ Aed said...

uiii..penat sey nak ikot ckp orang..kite yg menanggung..

Bai said...

Madi @ Aed : tu la pasal. erm. kalau dia bg takpe gak. hiks

xalimx said...

baiklah cik by...menyimpan utk si dia...sape erk si dia,masih lagi mencari...so smpt laa menyimpan..hahaha

Bai said...

xalimx : takpe. buat list. mana kenan nanti lamar lah :)

xalimx said...

list? perghh...mcm byk je...nnti aku list out kan semua....kuota 4.

fabulous.farah said...

hahaha..naseb baek dalam batch aku kawen awal. sekarang aku tengok dalam batch aku saling bersaing. saling nak pecah rekod. yang pegang rekod sekarang 17k! giler lah

Bai said...

f.f : wah! 17k? gilelah! pecah rekod kalau masuk malaysia book of rekod tak pe. ni rekod kampung. bolehlah! :P

SuZiE said...

biarlah semuanyer sedehana... berkat pun berkat pahala pun dapat...
yg penting mas kawin...hidup ni bkn nak menongkat langit...