Ok ni resipinya : Ikan siakap stim limau.
Ikan Siakap Stim Limau (yang hiasannya tak berapa cantik tapi makan sedap :D).
Ikan siakap(bersaiz sedang untuk 4 orang makan)
bawang putih jeruk
air limau nipis (dalam 4 biji)
bawang putih di ketuk (10 biji)
asam boi jeruk
tauhu(ni kakak aku letak sebab dia suka. so terpulang ok)
serai dihiris halus (2 batang)
cili api dihiris halus (5-6 biji)
daun ketumbar
garam
gula
1. Panaskan periuk stim sehingga air mendidih.
2. Letakkan air limau, serai, bawang putih, bawang putih jeruk, asam boi jeruk, garam dan gula (sesedap rasa)
3. Biarkan selama 15 minit-20 minit. Agak-agak dah masak baru campakkan cili api then daun ketumbar.
Dah. Siap dihidang. Senang je. Nak lagi masam, letak asam boi jeruk banyak sikit :).
Ikan siakap(bersaiz sedang untuk 4 orang makan)
bawang putih jeruk
air limau nipis (dalam 4 biji)
bawang putih di ketuk (10 biji)
asam boi jeruk
tauhu(ni kakak aku letak sebab dia suka. so terpulang ok)
serai dihiris halus (2 batang)
cili api dihiris halus (5-6 biji)
daun ketumbar
garam
gula
1. Panaskan periuk stim sehingga air mendidih.
2. Letakkan air limau, serai, bawang putih, bawang putih jeruk, asam boi jeruk, garam dan gula (sesedap rasa)
3. Biarkan selama 15 minit-20 minit. Agak-agak dah masak baru campakkan cili api then daun ketumbar.
Dah. Siap dihidang. Senang je. Nak lagi masam, letak asam boi jeruk banyak sikit :).
Sampai di sini sahaja ketuk ketuk Ramadhan dapur By! :P
4 comments:
hehehe comel pulak resepi ketuk2 dapur by ni.
tgk ikan siakap stim ni teringat mil penah masak kan mase kita kena demam ciken pox hr tu, owhh terharu, hehe
Liyana : hehehe. boleh naik selera kalau makan. tp la ni T__T tahan je la
arda: sama2 ;)
wah bestnyer..tp bawang jeruk tu ssh nk cari tu..huhuuhu
Post a Comment