Saturday, July 20, 2013

#DapurBy: Masak ketam kari kering.

Ketam. Ketam memang aku suka gila gila. Sedap ok. Tapi lain pula dengan wak, dia kurang suka ketam. Masa kitaorang mula-mula kawan, aku ada tanya dia kenapa tak suka ketam. Dia cakap dia malas nak kopekkan kulit..then dia tak pandai sangat nak cungkil untuk ambil isi ketam tu. Ok alasan kedua aku terima. Alasan first sebab malas tu adalah sangat rugi! Hehehe.


So masa kitaorang berkawan, aku selalu ajak dia makan seafood. Then orderkan ketam. Ketam nipah. Hahaha. Lagilah agak cerewet nak ambil isi. Kena kepit bagai. Mula-mula wak makan, habis terpecik sambal kat baju. Hahaha. Tapi at last dia pandai dah. Siap kopekkan untuk aku. So aku masak ketam, dah tak ada masalah bagi dia


Eh ingat zaman muda remaja lak :).


Ok resipi hari ini dari #dapurby adalah ketam masak kari kering.



Kari masak kari kering.


Bahan :
Bawang besar
Cili boh
Serbuk kari
Garam
Daun kari
Sos cili



Cara:
-panaskan minyak.
-tumiskan bawang dan cili boh sampai naik minyak. 
-masukkan cili sos sedikit. Dalam satu sudu pun dah cukup.
-masukkan serbuk kari dan kacau.
- tuangkan air.
-masukkan ketam dan kacau.
(Air tadi letakkan  lebih sikit)
-masukkan garam dan secubit gula.
- kacau dan tunggu sehingga kering.
-agak-agak dah kering sedikit masukkan daun kari.


Dah kering betul baru angkat. Amacam simple tak? Oh ya bahan-bahan tu korang agak-agakla ya. Ikut banyak mana ketam tu.


Simple kan. Aku tak masukkan santan. So tak payah nak kacau banyak kali. Hehehe.



Ok selamat mencuba!







+ By +

3 comments:

Mooniqueen said...

Tebalik dgn MQ... hubs suke ketam..MQ suke tp mls nk kopek kulit die tu..sejak kwin la dh terror skrg mkn ;)

Byzura Mj (By) said...

Mooniqueen: haha ye ke? hehehe sedapkan!

reena said...

Sy bukan xsuka mkn ketam.tp malas nak buka kopek cengkerang tu. Tp klu husband bukakan blh jugak ☺