So masa kitaorang berkawan, aku selalu ajak dia makan seafood. Then orderkan ketam. Ketam nipah. Hahaha. Lagilah agak cerewet nak ambil isi. Kena kepit bagai. Mula-mula wak makan, habis terpecik sambal kat baju. Hahaha. Tapi at last dia pandai dah. Siap kopekkan untuk aku. So aku masak ketam, dah tak ada masalah bagi dia
Eh ingat zaman muda remaja lak :).
Ok resipi hari ini dari #dapurby adalah ketam masak kari kering.
Kari masak kari kering.
Bahan :
Bawang besar
Cili boh
Serbuk kari
Garam
Daun kari
Sos cili
Cara:
-panaskan minyak.
-tumiskan bawang dan cili boh sampai naik minyak.
-masukkan cili sos sedikit. Dalam satu sudu pun dah cukup.
-masukkan serbuk kari dan kacau.
- tuangkan air.
-masukkan ketam dan kacau.
(Air tadi letakkan lebih sikit)
-masukkan garam dan secubit gula.
- kacau dan tunggu sehingga kering.
-agak-agak dah kering sedikit masukkan daun kari.
Dah kering betul baru angkat. Amacam simple tak? Oh ya bahan-bahan tu korang agak-agakla ya. Ikut banyak mana ketam tu.
Simple kan. Aku tak masukkan santan. So tak payah nak kacau banyak kali. Hehehe.
Ok selamat mencuba!
+ By +
3 comments:
Tebalik dgn MQ... hubs suke ketam..MQ suke tp mls nk kopek kulit die tu..sejak kwin la dh terror skrg mkn ;)
Mooniqueen: haha ye ke? hehehe sedapkan!
Sy bukan xsuka mkn ketam.tp malas nak buka kopek cengkerang tu. Tp klu husband bukakan blh jugak ☺
Post a Comment