Friday, July 12, 2013

#DapurBy : Masak lemak putih bayam.

Dulu tak beberapa gemar masak lemak sayur...kecuali masak lemak sayur pucuk labu. Tapi, kat sini susah sangat nak cari sayur pucuk labu. So kena ubah resipi ke masak lemak putih bayam. Terpaksalah sebab anak tekak nak makan sangat. Bayam pun bayamlah. 


Masak lemak putih ni tak tumis apa-apa tau, main campak-campak je, senang sangat. Ok nak tahu cara? Tengok senarai bahan dan cara seperti di bawah :


Masak lemak putih bayam

Bahan :
3 bawang kecil
1 sudu besar lada itam
2 cawan santan
 satu ikat kecil bayam
11/2 sudu kecil garam

Cara-cara:
Masukkan santan dalam periuk dan masak. Campak bawang kecil dan lada hitam yang telah di tumbuk. last masukkan garam dan sayur. Mendidih angkat. Senang kan? Sedap wa cakap lu...


Nak nak ada ikan keli goreng!


Dan


Sambe Ijo (sambal hijau). Tapi aku punya tak berapa nak hijau sebab aku pakai cili kampung. Kang pedas.




Untuk legakan perut setelah makan bertambah-tambah, minumlah air lemon ais + madu! Yumsss!



+ By +

No comments: